A pécsiek akarata érvényesül a Janus Pannonius Múzeumban

2021. 05. 31Hírek, Kultúra


A mai nappal három hónapra dr. Bertók Gábor régész-főmúzeulógust bíztam meg a pécsi Janus Pannonius Múzeum vezetésével, közben pedig újra, harmadszor is kiírja az önkormányzat pályázatát az intézmény igazgatói posztjára.
A pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatójának megbízatása 2021. januárjában lejárt. Idejekorán, 2020-ban megkezdtük az új igazgató kiválasztásának procedúráját, Szeptember 22-én kiírtuk a pályázatot, ám ebben az első körben eljárástechnikai problémák merültek fel. Ezért 2021 januárjában újabb pályázatot írt ki Pécs önkormányzata.
Véleményem szerint az önkormányzat precíz munkát végzett a pályázat kiírásakor és gondosan járt el a szakmai bírálóbizottság összeállításakor is. Dr. Bertók Gábor pályázata mindkét körben komoly támogatást kapott. A második pályázat során a bírálóbizottság 7 tagjából 5 őt javasolta a múzeum igazgatójának. Meglátásom szerint a grémium alapos munkát végzett, és egyértelműen az intézmény jelenlegi főmúzeológusát javasolta a posztra. Dr. Bertók Gábor mellett szólt az is, hogy március 15-én rangos állami kitüntetésben, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatának kitüntetésében részesült.
A múzeumokra vonatkozó jelenleg hatályos törvény alapján az igazgatót akkor nevezhette volna ki az önkormányzat, ha a vezetői megbízáshoz az Emberi Erőforrások minisztere egyetértését adja. A szaktárca államtitkára azonban május 20-án kelt levelében megvétózta az új igazgató kinevezését, mégpedig mindenféle indoklás nélkül.
Ebben a helyzetben jogilag nem tehet más Pécs önkormányzata, mint hogy újabb pályázatot ír ki az igazgatói posztra. Pécs polgármestereként annak érdekében, hogy a pályázat lefolytatásának időtartamában is a pécsiek akarata érvényesüljön, a mai nappal, május 31-én három hónapra dr. Bertók Gábort bíztam meg a Janus Pannonius Múzeum igazgatói feladatainak ellátásával.
Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere

További tartalmak