A város szívébe költöznek a nemzetiségek

2021. 01. 30Hírek, Lakossági fejlesztések, Kultúra


A koronavírus-járvány miatti rendelkezések a pécsi Nemzetiségi Tanács 2020-as működését is megváltoztatták: nem csak fontos programok maradtak el, de a testületi ülések is. Ennek ellenére a tavalyi évben is számos sikert értek el a pécsi nemzetiségek, 2021-ben pedig folytatják a munkát és új ötletekkel is előállnak.

Auth István képviselőnk, nemzetiségi tanácsnok lelkiismeretes, remek munkát végez a kisebbségi önkormányzatokkal, vele beszélgetett a PécsMa.hu.

A nehéz év ellenére:

  • 2 millió forintot juttatott el a Nemzetiségi Tanács a földrengés-sújtotta Zágrábba,
  • októberben „Garázs Fesztivál” címen az ANK Művelődési Házban szerveztek egy online rendezvényt, melyről felvétel is készült. Az itt felvett anyagokból, valamint korábbi rendezvények archív videóiból a nemzetiségeket bemutató kisfilmek készültek és készülnek folyamatosan,
  • év végén a kitartó tárgyalások zárásaként a pécsi nemzetiségek részére sikerült a Városháza egy frekventált helyén helyiséget kialakítani, amely Nemzetiségi és Civil Irodaként fog működni a jövőben.

Auth István a 2021-es tervekről is beszélt:
“Terveink között szerepel a Pécsett élő nemzetiségeket bemutató rövidfilm, továbbá leporellók elkészítése. Emellett elindítjuk a Nemzetiségi Ösztöndíjprogramot, amellyel nemzetiségi fiatalokat szeretnénk támogatni. Végül kiemelt célunk és feladatunk 2021-ben a Nemzetiségi és Civil Irodában egy olyan működő közösségi tér kialakítása, amellyel a pécsi polgárokat és az idelátogatókat bevonhatjuk a nemzetiségek életébe, ahol bárki aktív részese lehet a nemzetiségi „létnek”. Ezt a közösségi teret a város szívében, a városházán, az egykori lakcím nyilvántartó irodában rendezzük be, ezzel kifejezve, hogy Pécs életében a nemzetiségek központi helyet foglalnak el.”

További tartalmak