Civilek visznek életet városi ingatlanokba

2020. 01. 31Hírek, Lakossági fejlesztések


A napokban több ingatlant adott bérbe vagy haszonbérletbe Pécs önkormányzata, így kihasználatlan épület, közösségi tér telik meg újra élettel, az egyikben új munkahelyek is létesülnek.

Az elmúlt napokban több olyan ügyben is döntött a pécsi önkormányzat közgyűlése, illetve költségvetési és gazdasági bizottsága, amelynek köszönhetően kihasználatlan ingatlanok kapnak új funkciót, segítik a város idegenforgalmát és a foglalkoztatást.

Az Esze Tamás utca 5. alatti ingatlant – egy 300 négyzetméteres telek 140 négyzetméteres épülettel – a Nevelők Háza Egyesület vette volna haszonbérletbe. Az egyesület működtetésében lévő Civil Közösségek Háza, az ehhez tartozó kert, az ugyancsak az egyesület gondozásában lévő nyugati várfalsétány és a szóban forgó ingatlan szerves egységet képeznek a belvárosban. A Civil Közösségek Háza jelenleg szinte teljes kihasználtsággal működik, főként a délutáni időszakban, így előfordul, hogy bizonyos rendezvényekre nem, vagy teljesen más időpontban tudnak helyet biztosítani. Ez nem csak az igényt alapozza meg, de jelzés arra nézve is, hogy Pécsett megnövekedett az igény a közösségi terekre.

Az Esze Tamás utca 5. alatti épületben lévő helyiségek egyszere két kisebb létszámú klubfoglalkozás megtartását teszik lehetővé, és tervezi az egyesület egy civil szolgáltató és turisztikai információs pont működtetését is ugyanitt, amit a Barbakánnál megálló turistabuszok indokolnak. Az önkormányzat elfogadta az egyesület kérését, és haszonbérletbe adta számára az ingatlant. A civil szervezet pályázati forrás felkutatásával és bevonásával idővel szeretné a tetőszerkezetet is felújítani, és az így használhatóvá tett padláson is új funkciót, közösségi teret létrehozni.

Megkereste az önkormányzatot a Tegyünk Egymásért Egyesület is, amely egy Pécs keleti városrészében lévő ingatlant, a Szövetkezet utca 40. szám alattit kívánt bérbe venni. A 2003-as alapítású szervezet a kirekesztettség ellen küzd, közösségépítést folytat komplex szociális programok formájában és egy 2018-as együttműködésnek köszönhetően naponta 105 hátrányos helyzetű pécsinek biztosít élelmiszert.

Az egyesület terve, hogy pályázati forrásból és saját költségén a Szövetkezet utcai épületet háttérkonyhává fejlesztené, és ott 9-12 hátrányos helyzetű pécsi lakost foglalkoztatnának, akik előre csomagolt szendvicseket készíthetnek majd. A civil szervezet mintegy 5 millió forintos értéknövelő beruházást vinne véghez az ingatlanon, cserébe azt kérte az önkormányzattól, hogy a havi nettó 45 ezer forintos bérleti díjat számítsák be ebbe az összegbe. A pécsi önkormányzat bizottsága pozitív döntésének köszönhetően ez az ingatlan is új funkciót kap, egyben hozzájárul mintegy 10 hátrányos helyzetű pécsi foglalkoztatásához.

 

További tartalmak