Elengedi a teraszdíjat a pécsi önkormányzat a járvány alatt

2020. 12. 18Hírek, Gazdaságfejlesztés, Koronavírus


Elengedi a vendéglátóhelyek teraszai után fizetendő közterület-használati díjakat a pécsi önkormányzat. A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében a kormány november 11-én döntött úgy, hogy a vendéglátóhelyek forgalmát korlátozza. Azóta csak elvitelre készült ételeket, illetve italokat árusíthatnak, a vendégek helyben fogyasztását még a teraszokon sem engedélyezik.

Tavasszal már hozott hasonló intézkedést a kormány, de az akkori határozattal ellentétben ősszel nem szabályozta a teraszok után fizetendő közterület-használati díj átmeneti eltörlését. Így bár a teraszokon sem fogyaszthatnak a vendégeik, a szabály alapján a vendéglátóhelyeknek mégis fizetniük kellene a kerthelyiségek utáni díjat.

A nehéz helyzetbe került vendéglősök terheinek csökkentése érdekében Péterffy Attila polgármester a teraszokra vonatkozó közterület-használati díjak elengedéséről döntött. Ez alapján a vendéglátóhelyeknek 2020. november 11-étől a járványügyi veszélyhelyzet megszűnéséig nem kell kifizetniük ezt a díjat.

Az intézkedés megközelítőleg 25 darab vendéglátóhelyet érint a városban, számukra összesen havi csaknem 1 millió forint kedvezményt jelent a teraszok után fizetendő közterület-használati díj eltörlése. A cégeknek már a novemberre vonatkozó díjat sem kell befizetniük, akik ezt mégis megtették, azoknak a BIOKOM NKft. vagy visszautalja az összeget, vagy ha díjelmaradásuk van, akkor beszámítja a tartozásukba.

Ismert, hogy a pécsi önkormányzat nem először nyújt segítséget a pandémia miatt nehéz helyzetbe került pécsi vállalkozásoknak. A járvány első hulláma alatt 300 millió forint összegű kedvezményt kaptak az önkormányzattól ingatlant bérlő helyi vállalkozások. Ősszel mintegy 100 olyan pécsi, zömében vendéglátással foglalkozó cég kapott újabb, havonta összesen csak 9 millió forintos kedvezményt, amely a járvány elleni védekezés érdekében hozott kormánydöntések miatt bevétele jelentős részéről volt kénytelen lemondani.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata​

További tartalmak