Elkészültek az új kertvárosi kerékpárutak

2020. 10. 26Hírek, Lakossági fejlesztések


A Nagy Imre út Maléter Pál úti csomópontja és az Expo Center között húzódó szakasz hozzávetőlegesen bruttó 360 millió forintból valósult meg. A bicikliút a Nagy Imre út mentén épült, melynek eleje a Maléter Pál út jelzőlámpás csomópontjánál véget érő, már meglévő kerékpárúthoz csatlakozik, a szakasz vége pedig a pellérdi kerékpárutat a Füzes dűlővel összekötő, szintén új bringaútba torkollik.

Fontos megjegyezni, hogy a bicikliút építésével párhuzamosan, a projekt részeként zajlott a Nagy Imre út Maléter Pál úti csomópontja és a Keszüi úti csomópontja közötti 550 méteres útszakasz felújítása is.

A projektet még az előző városvezetés indította el, azonban az eredeti terveken a lakossági igények alapján módosítottunk, így új elemként került az útfelújítási projektbe, hogy az érintett szakasz 3 gyalogosátkelőhelyénél is mozgásérzékelős „okos zebrákat” alakítottunk ki, amelyek villogó fényekkel figyelmeztetik az autósokat arra, ha a gyalogátkelőt megközelíti egy járókelő.

Az említett felújításokon kívül:

  • az útfelújítás szakaszán teljes kopórétegcsere történt,
  • a kerékpárút mellett több mint 20 új kandelábert állítottak,
  • 16 fát ültettünk az érintett sávban,
  • a megújult közterületeken pedig új padok, hulladékgyűjtők, valamint 16 darab kerékpártároló létesült,
  • továbbá felújítottunk 2 db buszöblöt is.

Pécs az elmúlt hónapok során a bicikliutak kiépítésében nagyot lépett előre, amire szükség is van, ha egy tisztább, egészségesebb városban szeretnénk élni. Az a célunk, hogy minden pécsinek legyen lehetősége a biciklizést választani a környezetbarát közlekedési alternatívák közül.

Bár a munkálatoknak már vége, de a használattal decemberig még várniuk kell a bringásoknak, ugyanis jelenleg is zajlik a forgalomba helyezési eljárás. Tudjuk, hogy a kerékpározásra nem a december a legideálisabb hónap, azonban be kell tartanunk a törvényi előírásokat.

Az új kerékpárutakról, valamint további részletekről az alábbi linkre kattintva olvashatnak.

További tartalmak