Jól halad a gyártása a pécsi önkormányzat által rendelt elektromos buszoknak

2020. 02. 27Hírek, Lakossági fejlesztések


Péterffy Attila polgármester és Ruzsa Csaba alpolgármester a mai napon személyesen ellenőrizte, miként halad a 10 elektromos busz gyártása, amelyek hamarosan Pécsett állnak munkába.

A buszok Komáromban készülnek, ezért a kínai BYD cégcsoport ottani gyárába látogattak. A magyarországi telephelyen nem csak azt néztük meg, hogy áll a Pécsnek szánt buszok gyártása, de a társaság itteni vezetőit a járművek működtetésével kapcsolatos tapasztalatokról is faggattuk. A beszámolók után azt mondhatom: a legjobb lenne, ha már ma felszállhatnánk rájuk. Ám erre legalább áprilisig még biztosan várni kell: a tíz autóbusz, amelynek forrását még az előző városvezetés nyerte el pályázaton, akkor állhat leghamarabb szolgálatba. Pécs jelenlegi vezetése elkötelezett az elektromos tömegközlekedés meghonosításában, így további elektromos buszok beszerzéséről folynak az egyeztetések.

A BYD Company Ltd. Kína egyik legnagyobb vállalata, fő profilja az elektromos buszok gyártása. 2017 áprilisában nyitotta meg magyarországi üzemét Komáromban, amely a cég első buszgyára Európában. A cég első idehaza gyártott elektromos buszát Salgótarján önkormányzata vehette használatba, a 12 méter hosszú jármű impozáns adatokkal bír: 300 kilométert képes megtenni egyetlen töltéssel, és 85 utast tud szállítani.

 

További tartalmak