Megkezdődik a kertvárosi többkorosztályos játszótér kialakítása

2020. 01. 20Hírek, Lakossági fejlesztések


Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a fejlesztési politikája során kiemelt figyelmet fordított arra, hogy az egyes városrészekbe tervezett fejlesztések megfeleljenek a lakossági igényeknek, melyek közül Kertvárosban az egyik legjelentősebb egy új, nagy méretű, minden korcsoport igényeit kiszolgáló közösségi tér, játszótér kialakítása volt.

Az Önkormányzata a cél elérése érdekében a Pécsi Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiában kérte kulcsprojektként nevesíteni egy nagyméretű kertvárosi játszótér kialakítását. A kérés eredményeképpen tudott az Önkormányzat pályázatot benyújtani a játszótér megvalósítására.

A pályázaton bruttó 100 millió forint támogatást nyert el a város, a Nagy Ferenc tér, a Szabó Ervin tér és Tildy Zoltán utcák által lehatárolt több, mint 4 hektáros közterületi területen megvalósuló fejlesztésre. A sikeres megvalósítás érdekében a közbeszerzési eljárás lezárásakor az Önkormányzat további bruttó 28 871 643 Ft forrást biztosított a beruházáshoz.

A 2020 januárjában megkezdődő kivitelezés 5, egymástól jól elkülöníthető elemet tartalmaz:

  • többkorosztályos játszótér,
  • felnőtt játszótér,
  • rendezvény tér,
  • elkülönített kutyafuttató,
  • parkolóhely kialakítása.

Többkorosztályos játszótér:

A játszótéren összesen 1550 m² nagyságú területen, 16 db EU szabványnak megfelelő játékot helyeznek ki, többek között játszóvárak, kötélpálya, lengőhinta, rugós játékok, akadálymentes hinta, mini mászóka, párosító és labirintus táblák. A játszótéren összesen 16 darab pad nyújt pihenési lehetőséget a szülők, kísérők számára. A gyerekek számára veszélyes napfénytől a játszótéren kiültetett 8 db fa, valamint a 11 db napvitorla nyújt védelmet. A játszótéren a fentieken kívül kialakításra kerül kerékpártároló, szemetes, ivókút, valamint az egész létesítmény körbekerítésre kerül. A fejlesztés által tervezett értékek védelmét szolgálja a világításrendszer, mely a tervek szerint napelemes kialakítású lesz.

Felnőtt játszótér:

A tervezett fitnesz park két részre bontható: klasszikus szabadtéri fitnesz elemek és „street workout” elem. A klasszikus szabadtéri fitnesz elemek esetében a játszótéren belül kerül kialakításra összesen 6 db szabadtéri elem (gyalogló, hasizom erősítő, comberősítő, belső comberősítő, 2 db gyermek fitnesz eszköz. gyalogló). Street workout elem esetében egy egységes szerkezet kialakítása történik, amely elsősorban a nyújtást, lazítást, valamint a saját testsúlyos edzést szolgálja, a játszótéren kívül kerül elhelyezésre. A szerkezet sajáttestsúlyos erősítő pálya, amelyen a különféle húzódzkodóktól, kapaszkodóktól, mászórúdtól a hasizom erősítőig mindenféle elem megtalálható.

Rendezvény tér:

A rendezvény infrastruktúra kis fedett színpaddal, áramkiállással, öltözővel, és 50 db raktározható székkel a PÉTÁV hőközpont épületének nyugati oldalában, illetve annak déli oldalán kerül kialakításra. Az egykori PÉTÁV Kft. épületében kerül kialakításra az öltöző és a mosdó is. Az épület déli oldalán kap helyen a színpad is.

Elkülönített kutyafuttató:

A területen egy 916 m² nagyságú elkerített, esőbeállóval, kutyagumi gyűjtővel, paddal ellátott kutyafuttatóval is bővül

Parkolóhely kialakítás:

A rendezvénytér közelében egy akadálymentesített parkoló kialakítása is megtörténik.

A kivitelezés eredményeképpen 2020 nyarára Kertváros új, minden korosztály számára kikapcsolódást biztosító közösségi térrel gazdagodhat a beruházásnak köszönhetően.

 

További tartalmak