Pécs önállóan folytatja a színházfesztivál megszervezését

2021. 03. 03Hírek, Turizmusfejlesztés, Kultúra


A 2019-es választási kampány során tett vállalásunknak eleget téve kiemelt figyelmet fordítunk Pécs tradicionális színházfesztiválja megszervezésére és feltételeinek megteremtésére. Ez a korábbi időszakban a Poszf Kft. közreműködésével valósult meg, amelynek társtulajdonosai a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Magyar Teátrumi Társaság.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a gazdasági szervezet hatékony működésére negatívan hatottak és nehézkessé tették az operatív munkát a korábban meghozott döntések és a Teátrumi Társaság tulajdonosi arányát jóval meghaladó kompetenciái. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden döntéshez 75 %-os többség szükséges, ami a tagok létszámát figyelembe véve csak egyhangú döntéseket tesz lehetővé.

A legutóbbi taggyűlésen a Teátrumi Társaság deklarálta, hogy a jövőt illetően a gazdasági társaság végelszámolással történő megszüntetéséhez járul csak hozzá, ügyvezetőt sem hajlandó hosszú távra választani, a fesztivál fenntartását és megszervezését nem támogatja, de tulajdonrészét sem adja át a városnak.

A pécsi városvezetés, immár önállóságát visszanyerve, a választások előtt ígért lendülettel folytatja a színházfesztivál újraélesztését, amely tavaly a pandémia miatt sem a megszokott időben, sem ősszel nem tudott megvalósulni. A vírushelyzet az idei évben is többszörösen nehézségek elé állítja a szervezőket. Az évad előadások nélkül telt a színházakban, az újranyitás időpontja pedig még mindig bizonytalan.

Ettől függetlenül – jelenleg még a Poszf Kft. ügyvezető igazgatójaként – Moravetz Levente és szakmai stábja dolgozik Pécs jövőbeni fesztiválja lehetséges forgatókönyvén, amelynek időpontjáról és programjáról felelősen a veszélyhelyzet végét követően tudunk részleteket közölni. Az biztonsággal kijelenthető, hogy Pécs városa továbbra is nyitott szakmai együttműködésre színházszakmai szervezetekkel.

További tartalmak