Pécs segít a bajban

2020. 05. 19Hírek, Lakossági fejlesztések, Koronavírus


Pécs önkormányzata az új koronavírus járvány lassítására hozott első intézkedéseivel egyidőben megkezdte a felkészülést arra, hogy a vírus okozta veszélyhelyzet sok pécsi polgárt és családot nehéz helyzetbe hoz, és a problémát részben az önkormányzatnak kell enyhítenie. Több ilyen döntés született a veszélyhelyzet kihirdetése óta, jellemzően szociális ellátásokról, mint például a PAPI, amelyet azért hozott létre a városvezetés, hogy a vírus által leginkább veszélyeztetett időseket ellássa élelmiszerrel, gyógyszerrel.

Május 19-én, a városi közgyűlés tagjaival tartott online konzultáción jelentette be Péterffy Attila azokat a lépéseket, amelyek konkrét anyagi segítséget irányoznak elő a vírus miatt bajba jutott pécsieknek. Ennek közvetlen előzményének tekinthető, hogy a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. összesen 220 millió forintos mentőcsomagot állított össze azon pécsi cégek százainak, amelyek az önkormányzati cégtől bérlik ingatlanukat. A lépés külön önkormányzati támogatást nem igényelt.

Pécs önkormányzata veszélyhelyzeti alapot hoz létre, amelybe augusztus 31-éig felfüggesztett fejlesztések, beruházások és egyes személyi költségek fedezetét csoportosítja át.

Az önkormányzat nevében három közvetlen támogatási formát hoztunk létre, ezeket május 19-én egyeztetésre kerültek a közgyűlés tagjaival.

Bérpótló támogatás

Erre a támogatási formára jogosult az a pécsi polgár, akinek a kereseti lehetősége a veszélyhelyzet kihirdetése után szűnt meg, vagy munkáltatója fizetés nélküli szabadságot rendelt el. Feltétel továbbá családban élőknél legfeljebb 85 ezer, egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetén 100 ezer forintos egy főre jutó jövedelem. A támogatás összege egyszeri 50 ezer forint.

Gondozási támogatás

Ezt a támogatási formát azok a pécsiek igényelhetik, akik olyan közeli rokonukat gondozzák otthon, akinek a kórházi kezelését a veszélyhelyzet időszakában szüntették meg. Feltétel még, hogy a hozzátartozó szociális szakellátásra szoruljon, ami a járvány miatt nem megvalósítható. A gondozási támogatás összege egyszeri 50 ezer forint.

Albérleti támogatás

Ezt a támogatási formát az a háztartás kérheti, akinek már a veszélyhelyzet meghirdetése előtt volt pécsi lakcíme, a bérleti szerződésük érvényes, egyébiránt megfelel mindazon feltételeknek – kereseti lehetőség megszűnése, egy főre eső jövedelem -, amelyek a bérpótló támogatásra vonatkoznak. A támogatás összege egyszeri 30 ezer forint.

A fenti támogatások kifejezetten az egészségügyi veszélyhelyzet miatt bajba jutottakon hivatottak segíteni, és június 30-áig lehet igényelni.

Köszönet a szociális dolgozóknak

A fenti támogatási formákon kívül döntésünk alapján a járvány idején a legelesettebb idősek ellátásában kulcsszerepet játszó önkormányzati szervezet, az Integrált Szociális Intézmény esetében bruttó 20 millió forint összegű, minden dolgozóra kiterjedő keresetkiegészítést biztosít a város.

Pécs önkormányzata folyamatosan monitorozza a pécsi családok és cégek helyzetét, és a továbbiakban is minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse boldogulásukat, talpra állásukat a járványhelyzet után.

További tartalmak