Új támfal épült Mecsekszentkúton

2020. 12. 30Hírek, Lakossági fejlesztések


Az Orfű felé vezető Ranga László út alatti hegyoldal vált veszélyessé, ezért készült el a 150 méter hosszú támfal a pécsiek körében egyre népszerűbb városrészben. A mintegy 49 millió forintos beruházás vis maior keretből épült.

A Rózsahegyi út mentén húzódó meredek partfalon 2018 májusában jelentkeztek először olyan visszafordíthatatlan károsodások, amelyek a felszín mozgására utaltak. A helyszín felett haladó Ranga László utat kísérő meredek rézsű irányából a Rózsahegyi út menti partfalra ráfolyó, és a laza talajba beszivárgó víz suvadásokat, sárfolyásokat és omlásokat okozott. Heves esőzések után a partoldalról érkező talaj rendszeresen iszapos hordalékként terült szét a közúton. A fák és a cserjék az út irányába megbillentek, azok gyökerei közül a talaj sok helyen kimosódott, ezért a levegőben lógtak.

A károk helyreállítására és a veszélyes partfal-szakasz megerősítésére vis maior pályázatot nyújtottunk be a Belügyminisztériumhoz. A szaktárca 2019 januárjában 48,8 millió forint támogatást ítélt meg a veszély elhárítására.

Az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítését követően a kivitelező idén nyáron kezdte meg a megközelítőleg 150 méter hosszú támfal építését. Mivel a meggyengült talajszerkezet folyamatosan fennálló veszélyhelyzetet generált, így csak szakaszos munkavégzéssel lehetett elvégezni az építkezést. Ennek keretében csaknem 1000 köbméternyi földet mozgattak meg, és elkészült a 150 méter hosszú, és nagyjából 3300 darab betonelemből álló támfal.

“Szükségszerű volt ez a beruházás, hiszen a veszélyessé vált partoldal megerősítése nélkül komolyabb baleset is történhetett volna. Ezzel a beruházással párhuzamosan egy másik, már meglévő támfalat is megerősítettünk idén, szintén a Rózsahegyi út egy lentebbi szakaszán. Mecsekszentkút egyébként egy fejlődő, a pécsiek körében egyre népszerűbb városrész. A falusias hangulatú, erdőhöz közeli dűlőkben egykor zártkertek létesületek, de az elmúlt években egyre többen költöznek a csendes völgybe, ahol valóban kézzelfogható a természet közelsége” – mondta el Siposné Bikali Éva, a terület önkormányzati képviselője, a városvezető frakció tagja.

További tartalmak